Making a big lifestyle change is scary...

sunnuntai 5. elokuuta 2012

...but you know what's even scarier? Regret.
Kaikki kuvat / illustrations : 
Charlotte Trounce

1. Meillä on aina syöty paljon - hyvää, muttei hyvin.
2. Minua ei ole koskaan opetettu pitämään liikunnasta.
3. Olen kärsinyt paniikkihäiriöstä, joka ajoi minut masennukseen, joka taas ajoi minut lohtusyömiseen.
4. Olin jo ajautunut ylipainoiseksi.

Siinä kaiketi lähtökohtani ennen kuin kyllästyin jatkuvaan huonoon oloon, ylipainoon, epävarmuuteen ja siihen valitettavaan faktaan, että muutaman vuoden päästä minulla olisi vielä pahempi olo, painaisin lähemmäs sata kiloa, enkä enää uskaltaisi tehdä mitään.

Myönnän aloittaneeni tämän matkan oon niin ruma ja lihava -ajatuksella. Myönnän myös, että olen lähtenyt liikkeelle samalla ajatuksella kymmeniä kertoja. Mutta tällä kertaa elämäntilanteeni on erilainen, minä olen erilainen, ja maailma on erilainen, joten myös tulos on erilainen. Ja se matka sinne on tällä kertaa aivan erityyppinen, nyt laihuutta paljon tärkeämmiksi arvoiksi on noussut terveys.

Elämäntilanteeni on muuttunut monellakin tapaa, mutta tärkeimpänä muutoksena on tietenkin omilleen muuttaminen. Nyt minä olen ainoa ihminen, joka on vastuussa minun elämästäni. En voi enää syyttää ketään muuta näistä ongelmistani. Minun ei tarvitse selitellä innostustani kaurapuuroon, juoksukenkiin ja veden juontiin yhtään kenellekään. Eikä kukaan ole katselemassa kun teen hikijumppaa olohuoneessa.

Olen nyt vastuussa myös rahankäytöstäni, joka on tärkeä osa omaa elämäntyyliä. (Ihmisestä saa aika lailla selville käymällä läpi kuukauden kuitit ja laskut.) Joten, elämäntyylin muutos tarkoittaa aina myös muutosta rahankäytössä. Eniten tämä näkyy tietenkin ruokaostoksissa, mutta liikuntaankin saa menemään rahaa, jos niin haluaa. Minä olen hankkinut juoksukengät, joogamaton ja pienet käsipainot. Tulen niillä oikein hyvin toimeen, enkä kaipaa kuntosalijäsenyyksiä tai sykemittareita.

Minä olen muuttunut, koska olen kasvanut aikuisemmaksi. Olen myös tehnyt ihan hirveästi töitä päästäkseni paniikkihäiriöstäni, ja se on hellittänyt aika lailla.

Välivuosi on tehnyt minulle hyvää, sillä se on antanut minulle mahdollisuuden haastaa itseäni, ja opetella uusia taitoja. Vuosi sitten minulla ei ollut ansioluetteloa, ja nyt se näyttää melkoisen hienolta. Olen tutustunut uusiin ihmisiin, joutunut pettymään, ollut onnellisempi kuin koskaan, nähnyt maailmaa, oppinut paljon itsestäni ja tehnyt töitä.


Maailman muuttumisella tarkoitan ainakin sitä miten nykyään teknologia auttaa tässäkin asiassa. Käytän lenkkieni mittaamiseen RunKeeperiä, minusta on nimittäin ihan valtavan inspiroivaa katsella omia tilastojaan ja nähdä kehityksensä! Lisäksi minulle on ollut hirveän tärkeää kaikenlaiset terveellistä laihduttamista ja elämäntyyliä käsittelevät Tumblrit. Niitä löytyy tietenkin paljon, mutta tässä on nyt muutama suosikki, joihin olen törmännyt:


i'm doing this
Emily Eats Right
skinnie gurl
before and after weight loss pics

Eat clean, train mean.
Liikunta on käytännössä tullut minun elämään vasta nyt. Yleensä teen tunnin kävely-/juoksulenkin heti aamulla herättyäni, tosin nyt kun olen pyöräillyt töihin, en ole ollut lenkkeilyn suhteen niin tarkka. Lisäksi olen tehnyt Jillian Michaelsin 30 Day Shrediä, jonka voi halutessaan googlata. Siitä löytyy kyllä paljon tietoa!

Liikkumista tärkeämpänä pidän kuitenkin muutosta ruokavaliossani. Pahimpina viikkoinani saatoin syödä sipsipussin joka päivä. Suklaata oli oltava aina, samoin kolaa ja leivonnaisia. Nykyään syön makeannälkää hellittämään ylimääräistä kromia, jota löytyy ihan Pirkankin valikoimista!

Jääkaapissani on paljon vihanneksia ja hedelmiä. Jos banaanit on tarjouksessa, niin sitten syödään niitä eikä omenia. On myös muistettava, että kalleimmatkin hedelmät on edullisempia kuin suklaalevyt.

Tästä pääsenkin helposti taas raha-asioihin, ja siihen ennakkoluuloon, että terveellisesti syöminen olisi jotenkin kalliimpaa. (Minä nimittäin olin täydellisen vakuuttunut tästä.) Mutta, ei se ole! Varsinkaan kun usein epäterveelliseen ruokavalioon kuuluu pikaruokaravintolat.
Jos sinulla on varaa käydä mäkkärissä tai Subwayssa, niin sinulla on kyllä varaa ostaa täysjyväcouscousia ja bataattejakin. Ei ehkä molempia samana kuukautena, mutta siitähän tässä juuri on kyse, valinnoista.

Tämä lista on ihan hirmuisen kätevä olla mukana, ainakin aluksi kun ei vielä ole ihan perillä kaikesta. 


Kuten jo mainitsin, ostan nykyään paljon vihanneksia ja hedelmiä. Teen ostokseni pääasiassa torilla ja Lidlissä niiden edullisuuden vuoksi. Niistä ei kuitenkaan löydy ihan kaikkea mitä haluan, joten jotain on tietysti haettava muualtakin. Stokkalla on tosi hyviä erikoistuotteita, joita voit hyvällä omatunnolla ostaa säästettyäsi pitkän pennin Lidlissä!

Minun taktiikkani on täyttää ostoskori clean foodilla, niin etten hirveästi etukäteen mieti, että minkälaisia aterioita niistä kokoan. Voisin vaikka seuraavalla isommalla kauppareissulla listata ostokset!

JUO VETTÄ
nollalla kalorilla ja kohtuullisella hinnalla:

Kylmä vesi vauhdittaa aineenvaihduntaa.
Sitä tarvitaan nestetasapainon ylläpitämisessä.
(-> Ruuansulatus ja imeytyminen, verenkierto, syljen muodostus,
ravinteiden kuljetus ja kehon lämpötilan ylläpito.)
Se auttaa painonpudotuksessa.
Se antaa lihaksille energiaa!
Se auttaa munuaisiasi puhdistamaan kehoasi myrkyistä.
Se pitää hiuksesi, kyntesi ja ihosi paremmassa kunnossa.
Se helpottaa väsymystä.
lähde: Tumblr ja tohtori.fi

Tämä postaus venyy mahdottoman pitkäksi, mutta kun asiaa riittää. Jätän kuitenkin ruuasta puhumisen tähän, koska siitä löytyy valtavasti tietoa muualtakin. (Ja keskustelu jatkukoon kommenttilaatikossa!)Mutta niin, vielä haluan kertoa elämänmuutokseni vaikutuksista! Tietenkin olen saanut painoa ja senttejä pois, mutta ne on aika toisarvoisia tämän seuraavan listan rinnalla.

1. En enää tarvitse päiväunia.
2. Olen saanut hirveästi lisää itseluottamusta, mikä taas on auttanut sosiaalisessa elämässä paljon!
3. Okei, minun on pakko listata painon putoaminenkin, koska tykkään siitä, että on kohtuullisen mukava olo shortseissa ja t-paidassa.
4. Jaksan keskittyä asioihin! Tämä saattaa nyt kuulostaa hassulle, mutta tietokoneella vietetty aikani on nykyään tehokasta. Saan asioita tehtyä kun en joka toinen minuutti eksy katsomaan kissavideoita Youtubeen. Keskittymiskyvyn paraneminen näkyy myös esimerkiksi lukiessa, autoa ajaessa, opiskellessa ja liikkuessa.
5. Yleinen olo tuntuu terveämmälle.
6. Mäkkäriin käytetyt rahat voi nyt käyttää kirjakauppoihin, ja vaateostoksillakin on paljon mukavampaa.
7. Kuntoni on kasvanut ihan todella nopeasti. En esimerkiksi muista ikinä ennen jaksaneeni pyöräillä ylämäkiä, mutta nyt huristelen kuin suurempikin fitnesstähti.
8. Ahdistus on vähentynyt muuan muassa siksi, että saan paljon enemmän aikaiseksi helpommin.

Haluan jaksaa opiskella ja tehdä töitä. Haluan olla varmempi itsestäni, jotta minulla olisi helpompi tutustua uusiin ihmisiin. Haluan näyttää upealta häämekossani, ja jaksaa juosta lasteni kanssa puistossa. Haluan inspiroida muita.

Sinulle haluan taas sanoa, ettei koskaan ole liian myöhäistä muuttaa asioita eikä koskaan kannata luopua hyvistä elämäntavoistaan.

Ihan vitun vaikeaahan tämä välillä on, mutta on tämä huomattavasti helpompaa kuin sairastua kakkostyypin diabetekseen kolmekymppisenä tai hakea parinkymmenen kilon päästä Suurimpaan Pudottajaan.

Haluan myös ihan ehdottomasti korostaa, että tälläiset elämänmuutokset pitää tehdä terveellisellä tavalla ilman kiirettä. Kehosi tulee kyllä muuttumaan, mutta ei viikon kuluessa. Eri ihmisille sopii erilaiset ruuat ja liikuntamuodot, etsi omasi äläkä noudata minun neuvojani. Ihan jo senkin takia, etten ole lääkäri ja
asiantuntija olen ainoastaan oman elämäni kohdalla (en tosin aina senkään).

Ja kun olet ystävän kanssa ravintolassa, tilaa pastaa jos tuntuu siltä.
Jos isoäitisi tarjoaa sinulle jäätelöä, älä mietikään kieltäytymistä.
Sinä päivänä kun et vaan yksinkertaisesti jaksa mennä lenkille, älä mene.

12 kommenttia

 1. OOT PARAS!!!! kiitos tästä. <3

  VastaaPoista
 2. ooi, ihan mahtava postaus! <3 taitaa olla yks parhaimmista sun blogissa. oon jo pitkään miettinyt, et täytyis tehdä jotain ruokavaliolle ja lähteä liikkumaan. ei painon pudottamisen, vaan ihan oman hyvinvoinnin vuoksi. nolottaa myöntää, että munsta on tullut parin viimisen vuoden myötä todella laiska. sen takia ajattelinkin nyt välivuoden aikana (muiden koulujen alettua) aloittaa terveellisemmät elämäntavat ja tää sun postaus on enemmän kuin tervetullut. suurkiitokset, Jemina! :)

  - Mirella

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. nolottaa myöntää että mä olen aina ollut laiska, ei mikään uusi juttu vaan ole tämä. mutta nyt yritän korjata tapani! terveempänä on kiva olla!

   Poista
 3. vau, luin koko postauksen läpi, joka on melko harvinaisuus! :)) inspiroivaa ja tuo outo, eksynyt kirosana pisti huvittamaan, pahoittelen, mutta tosi on! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. salaisuus: minä kiroilen.

   (vuhuu inspiroimistavoite saavutettu)

   Poista
 4. Kylläää! Paitsi itse syön kyllä piirakoita ja pastoja justiinsa sillon kun haluan ja korvaan tilanteen lenkkeilemällä, uimalla ja rullaluistelemalla. Ja kun ite tekee ruuan sen syöminen ei niin hirveästi riipaise kun jos kipittäisi mäkkärille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kyllä minäkin syön juurikin vaikka silloin kun on jonkun kaverin tai vaikkapa perheen kanssa! ei sillon ole kiva sanoa että en syö, juon vaan jäävettä

   Poista
 5. Mahtavaa, että olet uskaltanut tarttua isoon haasteeseen. Tämä inspiroi minuakin vaalimaan omaa kehoa ja mieltä! On se hassua, miten joskus tulee kohdeltua itseään aivan kaltoin, koska se on kivaa/herkullista/vaivatonta. Loppupeleissähän tuloksena on paha olo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. söin juuri suklaata ja kyllä, on paha olo. mutta tälläiset päivät kuulunevat asiaan.

   haluaisin olla terveyshaukka

   Poista
 6. Tää kirjoitus on mun mielestä yks parhaista mitä oot kirjoittanu, tähän tiivistyy niin paljon sun elämästä ja sen muuttumisesta parempaan! Oon niin ylpee susta :)

  VastaaPoista
 7. Tässä oli mahtavaa energiaa joka välitty kyllä tänne asti. :--D Tää varmasti kannustaa muitakin terveellisempään elämäntapaan! On varmaan hyvä, että tälläisistä päätöksistä kirjoittaa ylös juuri esim. blogiin niin siitä saa sellasta päätösvoimaa. Hihii, olet ihana. <3 :--)

  VastaaPoista
 8. hei ihanaa!
  yritän parantaa elämäntapojani juurikin syömisen osalta, pystyn juuri tuohon sipsipussi päivässä juttuun.. kesällä juurikin turun tori on auttanut asiaa, kun kehtaa ostaa kilon banaaneita ja persikoita!

  VastaaPoista