verho-ooppera

sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Luvassa suuri verhopostaus.Tässä on lähtötilanne. Näyttää kivalle näinkin, mutta jotain uupuu.

Aloitan asian purkamisen verhotangoista. Kuvasta vähän näkeekin miten hassun ratkaisun joku on joskus tehnyt: avattavalle tuuletusikkunalle on ikään kuin oma tankonsa ja isommalle sitten omansa. Entä jos haluan verhot, jotka voisin tarpeen tullen vetää koko ikkunan eteen? Lisäksi tuolla oikeassa reunassa verhotanko loppuu reilut kymmenisen senttiä ennen seinää, vasemmalla taas tilaa on jätetty ihan vain muutama sentti.

Mietimpä mitä verhoratkaisua tahansa, nämä tangot eivät sovellu mihinkään niistä. Joten tarvitsen uuden verhotangon. Sen pitäisi ylettyä seinästä seinään, olla yhtenäinen ja sellainen, että verhoja on helppo siirtää ikkunan eteen. Asun taas ensimmäisessä asuinkerroksessa, ja vaikken maantasalla olekaan niin silti kaipaan välillä yksityisyyttä ilman kokomustien rullaverhojen laskemista alas. Lisäksi tuuletusikkunan päähän tulevaa verhoa on pystyttävä tietenkin siirtämään ison ikkunan päälle, jotta ikkunan saa tarvittaessa kokonaan auki.

Seuraavaksi pitää ratkaista rullaverho-ongelma. Nämä nykyiset ovat ihan superkätevät, siitä ei pääse mihinkään, mutta ne on kaiketi hankittu marketista välittämättä siitä ettei niiden standardimitat oikein palvele näitä ikkunoita. Ison ikkunan rullaverho on viitisen senttiä liian lyhyt, mutta se on sentään asennettu näppärästi tuonne "sisennykseen". Toisin on pienemmän verhon laita. Se on ensinnäkin 30 senttiä liian pitkä tuohon ikkunaan, ja koska ikkuna pitää saada auki, on se asennettu tuonne valtavan ylös, lomittain pidemmän verhon kanssa.

Ylhäällä on, muttei tarpeeksi. Avattava ikkuna osuu siihen joka tapauksessa, ja arvatenkin se on rojahtanut sieltä alas muutamaan otteeseen.  Nyt propun reiässä on muutama sinitarraklöntti varmistamassa kiinni pysymistä, mutta kyllähän se edelleenkin heiluu - vähän samaan tapaan kuin maitohampaat aikoinaan; kiinni on, mutta tiedossa on ettei kauaa.

Tämän hetkisessä ratkaisuehdotelmassani pienempi verho heivataan ullakolle kokonaan, ja tuuletusikkunan peittämisestä vastaisi loppu peleissä valitsemani verho.

Mistä näppärästi päästäänkin siihen, että kappa ei käy.  Verhoilta tarvittaan pituutta, mutta kuinka paljon? Ikkunalautaan vai lattiaanko asti?

Koska patteri on minun mielestäni epäesteettisesti epäsymmetrisesti asennettu, olisi kivaa, että verho peittäisi kuvan oikeassa reunassa näkyvän sekä ikkunattoman että patterittoman kaistaleen. Varsinkaan kun ikkunan ja patterin reuna eivät tietenkään ole samalla tasolla.

Kummallisesti asia tässä ratkeaa kun siitä kirjoittaa näinkin seikkaperäisesti.

Nyt nimittäin olen perustellut itselleni millaisen verhotangon tarvitsen, miten järjestän rullaverhot ja minkäpituiset verhot tarvitsen.

Enää tarvitsee päättää että minkälaiset verhot haluan! Ja että millaisen tanko- ja kiinnityssysteemin valitsen.Mieleni etsi Pinterestistä raitoja, vaaleanpunaista ja sinistä. Mielessäni on kuitenkin ennemmin pystyraidat, kiitos Kodin Ykkösessä hipelöimieni kankaiden.Tuolla sivuilla ei ole tuota raitakangasta pinkkinä, mutta sitä olen ihastuksissani katsellut jo useampaan otteeseen. Luulen, että se voisi kyllä olla vähän liian rohkea valinta, ja saattaisin kyllästyä siihen jossakin vaiheessa.

Anttilassa on myös sellaista aivan ihanaa tasaraitaa valkoisen ja hennon harmaan yhdistelmänä. Siitä en löydä kuvaa, mutta tämä on lähes samanlainen.Ihana! Muistaakseni Annon versiossa raidat olivat vähän kapeammat - sellainen hento tunnelma siinä kankaassa joka tapauksessa oli.

Ja ainakin meidän Anttilassa kaikki kankaat olivat ainakin vielä perjantaina -40%, joten arvatenkin minun niin tekisi mieli kipaista sinne, tehdä vihdoin päätös ja lähteä kotiin harmaaraitaisten verhojen kanssa.

Sitten tarvitsisin enää sen tangon ja kiinnityssysteemit. Mutta, haluanko että tanko tulisi ihan tuonne ylös katon rajaan vai totuttuun tapaan ihan ikkunan ylälaitaan?

Katon rajassa olisi se hyvä puoli, että ikkuna olisi helpompi avata raolleen vaikka verho olisikin paikallaan.

Taisin vastata kaikkiin omiin kysymyksiini...

Pakko vielä linkata tämä: eriväriset verhot!Ja mitkä värit nuo ovatkaan! :>

Muuten, mikä verhojen kiinnityssysteemi olisi kaikista näppärin ja nätein?

2 kommenttia

 1. Itse ehkä asentelisin verhotangon noin viiden sentin päähän katosta ja laittaisin verhot siihen kiinni sellaisilla rinkuloilla, missä on myös ne nipsut. Siinä saa rinkuloiden nätteyden ja nipsujen kätevyyden, eikä verhokankaisiin tarvitse tehdä reikiä. (:

  VastaaPoista
 2. moikka,

  mihin ikinä ratkaisuun päädytkään, aattelin vinkata rullaverhojen kavennusohjeesta, johon törmäsin netissä: http://www.lily.fi/blogit/isyyspakkaus/diy-kavenna-ikean-tupplur-rullaverhot.

  Itselleni on ollut tärkeää saada varsinkin makkari pimeäksi, joten mulle on sopinut se että niitä verhoja on samassa ikkunassa enempikin pimentämässä (jos ne sinne järkevästi vaan mahtuu, helpompaa ikkunassa, joka on syvennyksessä).

  Meilläkin on aiemman asukkaan verhotangot irronnut kun seinät on vähän hötöä materiaalia. Joitain höllääntyneitä ruuveja olen saanut pysymään vanhassa reiässään lisäämällä sinne kakskomponenttiliimaa. Ruuvit on pysynyt kyllä, mutta hirvittää se jos joku yrittää niitä irrottaa myöhemmin, mahtaako tulla isompi pala rappausta alas.

  En muista olenko ikinä kommentoinut ennen (olen tylsän käytännöllinen ja kommentoin usein vasta jos minulla on joku vinkki liittyen käytännöllisiin asioihin)
  mutta sanotaan nyt sitten tässä yhteydessä että blogisi on symppis ja tänne voi hyvin mielin palata aina uudestaan.

  -H

  VastaaPoista