couchsurfing-kokemuksia I

sunnuntai 14. huhtikuuta 2013



Viime viikolla sain vieraita Belgiasta asti - olin nimittäin uskaltautunut pyytämään kaksi kivanoloista Couchsurfing-sohvaa etsinyttä tyttöä luokseni! Vihdoinkin, olin nimittäin haaveillut hostaamisesta jo pidemmän aikaa.

Wikipedia määrittelee Couchsurfingin vieraanvaraisuusjärjestöksi, jonka tarkoituksena on tarjota mahdollisuus ilmaiseen majapaikkaan matkalla ollessa ja kulttuurivaihtoa uusien tuttavuuksien muodossa. Kuulostaa hyvältä? Sitä se myös on!

Ensi kosketukseni järjestöön sain Sveitsissä, kun erinäisten tapahtumien jälkeen olin vähän pulassa töiden ja elämäni kanssa. Minua lähellä asunut mukava nainen auttoi minua kovasti ja tarjosi muffineita. Minun piti itse asiassa jäädä hänen luokseen vähäksi aikaa, mutta päätin sitten kuitenkin lähteä takaisin Suomeen. Välillä harmittaa, etten jäänyt edes pariksi päiväksi pidempään, ties mitä olisikaan voinut vielä tapahtua. Mutta, uusia matkoja tulee ihan varmasti vielä minunkin elämään!

Tämä lämmin kokemus mielessäni rekisteröin oman kotini mukaan projektiin jo viime syksynä. Kukaan surffauspyyntöjä lähettäneistä ihmisistä ei kuitenkaan tuntunut oikein hyvältä ensimmäiseksi hostattavaksi. Halusin löytää jonkun kivan, samanhenkisen tytön, jonka kanssa saada ikäänkuin pehmeä lasku tähän uuteen maailmaan! Innostus vähän hiipui kun moni surffaaja oli esimerkiksi niin paljon minua vanhempi.

Nyt maaliskuussa aloin taas uudella innolla kyttäämään Turusta majapaikkaa etsiviä surffaajia. Viimein löytyivät belgialaiset Lara ja Chiara, jotka kertoivat olevansa matkalla vaihdossa olevan ystävänsä luo Lahteen.

Niinpä päädyimme Helmin kanssa satamaan vastaan uusia ystäviä. Oli heti helppo jutella ja nauraa, jännitys hus pois!

Minun luona katoimme pöytään minun leipomia (ei enää ikinä) karjalanpiirakoita, pestopastaa, Dumleja, mozzarellaa, vihanneksia ja teetä, nam! Juttelimme kaikesta hassusta: Suomesta, opintotuesta, Robinista, belgialaisesta homopoliitikosta (tosin vieraani olivat tämän homoudesta eri mieltä), postikorteista, heidän matkasuunnitelmistaan, amerikkalaisista sitcomeista ja ihanista karjalanpiirakoistani. Melkein harmitti kömpiä peiton alle kun olisi vaan tehnyt mieli höpöttää!

(Huh tästä tulee pitkä teksti!)

No, seuraavana aamuna, edellisen illan suurten pohdintojen jälkeen, lähdimme kohti liftaus-hoodeja. Kävelimme Tuomiokirkon ja muiden hurmaavien rakennusten ohi, ja minua nauratti kun toiset ovat niin innoissaan kun saavat vähän liukua jäätyneiden lammikoiden päällä. Oletteko koskaan miettineet, että hiekoitushiekka voi hämmentää ei-suomalaista?!

Ei mennyt kauaakaan kun auto pysähtyi tienvarteen! Superkiva mies oli matkalla Helsinkiin ja otti innoissaan tytöt kyytiin. Autossa oli kuulemma soinut hevi, ja kuski oli tarjonnut matkalla lounaatkin! Jihuu suomalaiset! Viimein tytöt olivat löytäneet tiensä myös Lahteen. Hullut olivat käyneet avannossakin, testanneet salmiakkikossua ja lopulta todenneet Turun Lahtea kivemmaksi kaupungiksi.

Muutaman päivän päästä tytöt lähtivät paluumatkalle, ja yöpyivät taas minun luona odotellessaan aamulla lähtevää laivaa. Taas puhuttiin kaikkea hassua. Olin onnellinen kun Suomi oli näyttäytynyt ystävällisenä ja avoimena maana. Me kuulemma katsomme kaupungillakin ihmisiin, emmekä katuun niinkuin ruotsalaiset kuulemma tekevät, haha. Täällä on hyvää leipää, avuliaita ihmisiä ja hassu kieli. Ja ennen kaikkea, täällä metsä on joka puolella.

Olin ihan unenpöpperössä kun uudet ystäväni tekivät seuraavana aamuna lähtöä kohti satamaa. Ulkona oli juuri semmoista täydellinen, suomalainen usvainen aamu, ja minä vilkutin parvekkeelta. Melkein itkutti, mutta pysyin vahvana. Söin karjalanpiirakan, ja kömmin takaisin peiton alle.

12 kommenttia

 1. Voi, kuulostaa ihanalta! Kuulin tästä couchsurfingista ekan kerran koulussa, kun meillä oli englannin kirjassa kappale, joka oli kirjoitettu juurikin tästä aiheesta! Ite en varmaan uskaltais kokeilla, mutta tämmösten onnistuneiden kokemusten kuulemisen jälkeen tulee kyllä itekin iloiseksi! Hooray! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kannattaa uskaltaa! hauskoja kokemuksia saa varmasti, olipa sitten hostaaja tai surffaja!

   Poista
 2. Tulin tosi iloseks tästä tekstistä. mä haluun kanssa! vitsit maailma on myös kiva paikka kaiken kurjan lisäksi. meen aina ihan innostuksiin tommosista jutuista että ulkomaalaiset sanoo jotain, niinku toi hiekotushiekka homma! niin hassuu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niin just!! on niin mahtavaa jutella eri maista ja miten erilaisia tapoja ja juttuja voi olla! ja just kun puhuttiin suomi-jutuista ja ne on ihan vou, voiko olla parempaa innostusta! ja sama toisin päin tietenkin myös, hihi tekee mieli belgiaan

   Poista
 3. Vähänkö kuulostaa hienolta! Itteänikin vois kiinnostaa tällainen hostaus, mut kielipää on niin huono, ettei varmaan toimis :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. pöh, huonollakin englannilla pärjää ihan varmasti. ja siinäpän sitä hei oppii, puhuessa!

   Poista
 4. ihan samaa mieltä kaikkien edellisten kanssa, ooj!

  VastaaPoista
 5. mä olen halunnut kirjoittaa sulle tällaisen kommentin jo kauan, mutten ole keksinyt, miten sanoisin tän samaan aikaan nätisti mutta myös rakentavasti. ei voi olla rehellinen kristitty, jos samaan aikaan sanoo uskovansa Jeesukseen Kristukseen ja puolustavansa saman sukupuolen välisiä avioliittoja. Jumala sanoo selkeästi Raamatussa, että avioliitto on MIEHEN JA NAISEN VÄLINEN asia. ikävä nimittäin ajatella vaikkapa sellaista tilannetta, että joku saa blogisi kautta vääräoppisen kuvan kristinuskosta. siunausta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos Jumalan mielestä toisen ihmisen aito rakastaminen on syntiä, niin mulla ei ole mitään halua uskoa sellaiseen Jumalaan.

   Miten sä tai kukaan muukaan voi määrittää mitä on olla rehellinen kristitty? Mitä edes tarkoitat tällä ilmauksella? Sä oletat, että sun tapa uskoa Jeesukseen on oikeampi kuin mun?

   Jännä että Jeesukselle kelpaan tälläisenä, mutta kaikille kristityille en. Religion says do, Jesus says done.

   Ja mitä tulee tuohon blogi-asiaan, niin huhhuh mitä tekstiä. Täällä hädin tuskin tulee edes esille mun uskoni, ja yhtäkkiä oon vääristämässä kuvaa kristinuskosta?

   Poista
 6. Ihana teksti. Muista meidän ALBUMIARVONTA, kirjautumalla vielä huomisen aikana saatat voittaa ihanuutta.

  VastaaPoista